Beeld: ©RDDI

Woo-special: de Wet open overheid is er bijna! Hoe bereid jij je voor?

De nieuwe Wet open overheid (Woo) brengt een aantal veranderingen met zich mee. Wat betekenen die veranderingen voor jou? En wat doe je als rijksmedewerker om transparant en open te werken? Maak je al gebruik van alle communicatiemiddelen die zijn ontwikkeld? Je kunt jezelf goed voorbereiden door bijvoorbeeld een e-learning te volgen, de digitale kaartenset te gebruiken of de Woo-instructie door te nemen. Volg op 2 mei ook de ontbijtsessie over de Woo met regeringscommissaris Arre Zuurmond en staatssecretaris Van Huffelen. Dit en meer lees je in deze Woo-special.

2 mei: ontbijtsessie over de Woo met Arre Zuurmond en staatssecretaris Van Huffelen

Ter ere van de intreding van de Wet open overheid (Woo) wijdt regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond een ontbijtsessie aan de nieuwe wet. Op maandag 2 mei is de sessie live te volgen van 10:00-12:30 uur. Arre Zuurmond besteedt aandacht aan de goede voorbeelden. Daarbij komen dilemma’s en kansen aan bod. Ook reikt hij de aanmoedigingsprijs ‘Open dossiers’ uit. De staatssecretaris gaat in op het belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische rechtsstaat. En Ineke van Gent zal als aanstaand voorzitter van de adviescommissie haar visie op openbaarheid geven.

Meld je snel aan om de ontbijtsessie digitaal bij te wonen!

Ontbijtsessie 2 mei
Beeld: ©Rijksoverheid

E-learnings, masterclass en meerdaagse cursus over openbaarmaking

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de praktijk van actieve openbaarmaking? RDDI helpt je op weg.

De e-learnings ‘Actieve openbaarmaking’ gaan in op het waarom, het wat en het hoe van actieve openbaarmaking: waarom maakt de overheid steeds meer informatie actief openbaar, wat wordt er actief openbaar gemaakt, en hoe doe je het? Er zijn twee e-learnings beschikbaar: een voor alle rijksmedewerkers en een voor leidinggevenden. De e-learnings zijn online te volgen via de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO).
Ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een opener overheid

Via het leerportaal van BABD is een masterclass beschikbaar voor managers vanaf schaal 15. Meld je vandaag nog aan voor de masterclass op donderdag 19 mei 2022 van 16:00-18:00 uur.
Masterclass Actieve openbaarmaking | Activiteit | Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding

Bij de meerdaagse cursus ‘Introductie Woo en aan de slag met Woo’ pak je door middel van een e-learning en een interactieve inhoudelijke training het onderwerp actieve openbaarmaking aan. Geef je op door het formulier in te vullen onderaan de volgende webpagina:
Cursussen, opleidingen, workshops en trainingen | Voor informatieprofessionals | Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding

Animatie vrouw en man met laptop met op scherm de tekst E-learnings
Beeld: ©RDDI

Digitale kaartenset: ga in gesprek over actieve openbaarmaking

Met de komst van de Wet open overheid (Woo) gaan we als overheid steeds meer informatie uit eigen beweging publiceren en voor iedereen toegankelijk maken. Dat kan in de praktijk nog best lastig zijn. Een goede reden dus om met je team de discussie aan te gaan over actieve openbaarmaking.

Pak de digitale kaartenset erbij en begin een dialoog!

Afbeelding van digitale kaartenset
Beeld: Rijksoverheid

Woo-instructie voor iedereen die Woo-verzoeken behandelt

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) maakt plaats voor de Wet open overheid (Woo). Een nieuwe wet betekent ook veranderingen. De Woo-instructie helpt je bij deze veranderingen zodat Woo-verzoeken binnen de Rijksoverheid op dezelfde manier behandeld worden.

Vind hier de instructie.

Man geeft instructie
Beeld: ©Rijksoverheid

Animatie ‘Actieve openbaarmaking en informatiehuishouding, wat houdt het in?’

De Woo verplicht overheidsorganisaties om zo veel mogelijk informatie actief openbaar te maken. Als organisatie is het belangrijk om je hierop voor te bereiden en de informatiehuishouding op orde te brengen.

Bekijk de video waarin het hele proces nog eens duidelijk wordt uitgelegd.

Screenshot animatie actieve openbaarmaking
Beeld: ©RDDI

Communicatietoolkit #deWooDatZitZo: spread the word

Bij het communiceren over de Wet open overheid (Woo) binnen je eigen organisatie kan de communicatietoolkit #deWooDatZitZo handig zijn. Daar vind je onder meer een logoset, afbeeldingen, een factsheet, een Q&A met vragen en antwoorden én de animatie ‘Actieve openbaarmaking en informatiehuishouding, wat houdt het in?’ om de boodschap te verspreiden. 

Bekijk de toolkit #deWooDatZitZo

Interview met Annemarie Drahmann: ‘Cultuurverandering begint met alles archiveren voor beschikbaarheid’

Adequatere openbaarmaking, dus ook een noodzakelijk betere digitale informatiehuishouding, is uiteraard van groot belang in de Wet open overheid (Woo). Maar lukt dat ook? iBestuur sprak hierover met Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht in Leiden.

Lees het interview terug!

Portret van Annemarie Drahmann
Beeld: ©RDDI

Keukentafelsessie 14 april terugkijken

Op donderdag 14 april vond de eerste keukentafelsessie plaats van Arre Zuurmond. Dit eerste gesprek stond in het teken van ‘Wob-verzoek wordt Woo-verzoek: van traag naar graag!’. Regeringscommissaris Informatiehouding Arre Zuurmond ging hierbij in gesprek met verschillende betrokkenen om te discussiëren over hoe de afhandeling van informatieverzoeken sneller kan.

Benieuwd naar de uitkomsten van het gesprek? Je kunt hem nu terugkijken!

Keukentafelsessie 1 - 14 april 2022
Beeld: ©RDDI / Tanja Snip