Beeld: ©RDDI

Per direct beschikbaar: #LekkerOpOrde Toolkit

Het voorjaar komt er weer aan. Een mooie tijd om alles op orde te hebben. Dat geldt ook voor de informatie van de Rijksoverheid. Alleen als we onze informatie op orde hebben, kunnen we als Rijksoverheid goed samenwerken, open en transparant en betrouwbaar zijn. Om medewerkers bij de Rijksoverheid hierbij te helpen, heeft RDDI de toolkit #LekkerOpOrde ontwikkeld, boordevol tips, tools en inspiratie. Hier kun je zowel als team als individuele medewerker mee aan de slag. Met de toolkit haakt RDDI aan bij de Maand van de Digitale Fitheid, gericht op het verbeteren van digitale skills. Ook helpen de tools om medewerkers voor te bereiden op de komst van de Wet open overheid (Woo) die vanaf 1 mei a.s. van kracht gaat. Regeringscommissaris Arre Zuurmond en Hella Borking van RDDI vertellen hoe belangrijk gedragsverandering is als het gaat om de manier waarop wij met onze informatie omgaan.

Dat en meer lees je in deze speciale editie van onze nieuwsbrief.

De Maand van de Digitale Fitheid is officieel van start

Op 1 maart is hij van start gegaan: de Maand van de Digitale Fitheid! Maar liefst 280.000 ambtenaren en kenniswerkers die buiten de overheid werken, besteden de komende maand tenminste 1 uur aan het verbeteren van hun digitale skills. Dat is waar deze maand voor staat.

Digitale transformatie, hybride werken, web, tech, digi, cyber: de termen vliegen je om de oren. Wat je er precies mee kan of moet, is niet altijd duidelijk. Maar een ding is duidelijk: anno 2022 is digitaal fit zijn een belangrijke eis. Daarom organiseert de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) samen met Digitale Fitheid en vele partners de hele maand maart verscheidene workshops, lezingen, podcasts en instructievideo’s. Het is belangrijk om actief aan de slag te gaan met het verbeteren van deze vaardigheden, zodat je mentaal fit blijft.

Benieuwd naar het aanbod omtrent de Maand van de Digitale Fitheid? Bekijk het hier.

Regeringscommissaris: “Open overheid vraagt om ander gedrag medewerkers”

Vanaf 1 mei a.s. gaat de Wet open overheid (Woo) van kracht. Hiervoor is het onder andere nodig dat medewerkers van het Rijk informatie goed verwerken en bewaren. Om dit extra onder de aandacht te brengen, heeft het RDDI de toolkit #LekkerOpOrde ontwikkeld. Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond is blij dat het onderwerp extra aandacht krijgt. Hij gaat zich onder andere richten op het moderniseren van het vak van de informatieprofessional.

Daar ligt ook een taak voor medewerkers zelf, vindt hij: “De overheid moet, veel meer dan nu het geval is, uitgaan van actieve openbaarmaking. Zorg dan ook dat je alles zo opslaat dat het goed te vinden is: e-mail geen bestanden naar collega’s maar stuur linkjes naar stukken die in een gezamenlijk Document Management Systeem staan. Zo kun je traceren wat er is gebeurd en dat openbaren als dat nodig is.” Lees het volledige interview met regeringscommissaris Arre Zuurmond op onze website. 

Regeringscommissaris: open overheid vraagt ander gedrag medewerkers

Arre Zuurmond
Beeld: ©Rijksoverheid

Vijfdelige videoserie #LekkerOpOrde met tips over informatiehuishouding

RDDI heeft een videoserie opgenomen met diverse tips over informatiehuishouding voor de toolkit #LekkerOpOrde. De belangrijkste boodschap: als Rijksoverheid willen we goed samenwerken, open, transparant en betrouwbaar zijn. Informatiehuishouding op orde brengen, is een taak van ons allemaal. Presentatrice Valentine legt dit in vijf video’s, elk over een ander deelthema, nog eens op een luchtige manier uit.

De video’s maken niet alleen het belang van goed omgaan met overheidsinformatie duidelijk, maar bevatten ook praktische tips om informatie ‘lekker op orde’ te krijgen. De tips dragen bij aan het doel van de campagne en bezorgen ons allemaal ook nog eens een lekker, opgeruimd gevoel. Benieuwd? Hier een greep uit de vele, handige tips: 

  • Spreek met collega’s af hoe je samenwerkingsruimtes en netwerkschijven overzichtelijk houdt;
  • Zorg ervoor dat wanneer je je werkmail voor privézaken gebruikt, je deze mails markeert als privé (door ze bijvoorbeeld in een aparte map op te slaan);
  • Meld een datalek meteen, hoe klein hij ook lijkt;
  • Is de inhoud van een document extra vertrouwelijk? Zorg dat de ontvanger dit ziet!

Ben je nieuwsgierig geworden naar de video’s? Bekijk hier alvast de eerste en houd vooral de website in de gaten. De komende dagen volgen de overige video’s!

Video #LekkerOpOrde - Bijdragen aan openheid en transparantie

Still van Video Campagne #LekkerOpOrde
Beeld: Rijksoverheid

Informatiehuishouding vraagt managers die het goede voorbeeld geven

De Wet open overheid moet overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar en eenvoudig te ontsluiten maken. De toolkit #LekkerOpOrde en de Maand van de Digitale Fitheid bieden daarvoor in maart verschillende hulpmiddelen, gericht op gedrag. Onderzoek uit november 2021 wijst namelijk uit dat de bewustwording en houding onder medewerkers ten opzichte van informatiehuishouding verhoogd is, maar dat gedragsverandering nog steeds uitblijft.  

Om hiervoor binnen het Rijk meer aandacht te krijgen, kunnen leidinggevenden het goede voorbeeld geven, zegt Hella Borking van het Rijksprogramma voor Duurzame Digitale informatiehuishouding (RDDI): “Als manager moet je hoe dan ook de norm stellen.” 

“Er moet iets veranderen in het gedrag van álle medewerkers”

Portretfoto Hella Borking
Beeld: Rijksoverheid

Toolkit ‘#LekkerOpOrde’ helpt bij gesprek over informatiehuishouding

Ga met jouw team in gesprek over de manier waarop je goed omgaat met overheidsinformatie. De toolkit #LekkerOpOrde, die bedoeld is voor alle medewerkers van het Rijk, biedt hierbij houvast met diverse communicatiemiddelen. Bekijk de infographic of speel bijvoorbeeld de quiz om te ontdekken hoeveel je weet over een goede informatiehuishouding. Leer meer over het belang ervan en de rol die iedere medewerker van de rijksoverheid hierin heeft. Binnenkort volgen er nog meer tools, waaronder een e-learning voor medewerkers.

Samen met jouw collega’s ben je er verantwoordelijk voor dat overheidsinformatie altijd vindbaar en beschikbaar is. Benieuwd naar de verschillende hulpmiddelen waarmee je het gesprek aangaat? Bekijk ze hier!

Header nieuwsbrief campagne #LekkerOpOrde
Beeld: Rijksoverheid