Header Open op Orde 3

Nieuw in de #LekkerOpOrde toolkit: e-learning, video’s en meer

Vorige week lanceerde het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) de toolkit #LekkerOpOrde, vol met tips, tools en inspiratie om jou te helpen met een goede informatiehuishouding. Denk aan een interactieve infographic die duidelijk maakt waarom goed omgaan met overheidsinformatie nou precies zo belangrijk is, een factsheet met tips om het gesprek aan te gaan in je team en een teamquiz over het goed bewaren van informatie.

Nieuw in de toolkit zijn een e-learning, digitale kaartenset en vijf nuttige video’s die ingaan op actieve openbaarmaking en jouw verantwoordelijkheid daarin. Dat is nu belangrijker dan ooit, omdat we ons bij de Rijksoverheid voorbereiden op de Wet open overheid (Woo), die vanaf 1 mei a.s. in werking treedt en eisen stelt aan onze informatiehuishouding. Ontdek welke handvatten #LekkerOpOrde biedt om opgeruimd het voorjaar in te gaan en praat erover met je team. In deze nieuwsbrief gaan we nog even kort in op enkele tools die jou en je team kunnen helpen.

Spijker je kennis bij met e-learning over informatiehuishouding

Weet jij waar je precies op moet letten als je werkt met overheidsinformatie? Om je hierbij te helpen, is de e-learning ‘Introductie: goed en bewaard’ ontwikkeld. Een handige online cursus om kennis over informatiehuishouding op te doen of op te frissen. De e-learning is vanaf nu beschikbaar en kosteloos te volgen, dus je kunt direct aan de slag! 

Wil jij goed omgaan met overheidsinformatie? Doe de e-learning!

E-learning visual
Beeld: Rijksoverheid

Bespreek dilemma’s bij actieve openbaarmaking met digitale kaartenset

Met de komst van de Wet open overheid op 1 mei a.s. gaan we meer informatie openbaar maken. Het kan nog best ingewikkeld zijn om te bepalen welke documenten je publiceert en hoe je dat het beste doet. Om daarover met je team van gedachten te wisselen, is een digitale kaartenset ontwikkeld. Aan de hand van stellingen en dilemma’s bespreek je met elkaar wat er nodig is om een open, transparante en betrouwbare overheid te zijn. Dus gebruik de kaartenset, die ongetwijfeld voor een leuke én nuttige discussie met je team zorgt!

Ga met de digitale kaartenset in gesprek over actieve openbaarmaking

Afbeelding van digitale kaartenset
Beeld: Rijksoverheid

Vijfdelige videoserie #LekkerOpOrde met tips over informatiehuishouding

RDDI heeft een videoserie opgenomen over informatiehuishouding. De belangrijkste boodschap: als Rijksoverheid willen we goed samenwerken, open, transparant en betrouwbaar zijn. Informatiehuishouding op orde brengen, is een taak van ons allemaal. Presentatrice Valentine legt dit in vijf video's, elk over een ander deelthema, nog eens op een luchtige manier uit.

De video’s maken niet alleen het belang van goed omgaan met overheidsinformatie duidelijk, maar bevatten ook praktische tips om informatie ‘lekker op orde’ te krijgen. De tips dragen bij aan het doel van de campagne en bezorgen ons allemaal ook nog eens een lekker, opgeruimd gevoel. Benieuwd? Hier een greep uit de vele, handige tips:

  • Spreek met collega’s af hoe je samenwerkingsruimtes en netwerkschijven overzichtelijk houdt;
  • Zorg ervoor dat wanneer je je werkmail voor privézaken gebruikt, je deze mails markeert als privé (door ze bijvoorbeeld in een aparte map op te slaan);
  • Meld een datalek meteen, hoe klein hij ook lijkt;
  • Is de inhoud van een document extra vertrouwelijk? Zorg dat de ontvanger dit ziet!

Ben je nieuwsgierig geworden naar de video’s? Bekijk ze hier.

Still van video Valentine
Beeld: Rijksoverheid