Beeld: ©RDDI

Lekker opstarten: duurzaam digitale informatie delen

Na een hete en lange zomer is het misschien wel tijd om je geheugen weer op te frissen. Hoe zat het ook alweer met het duurzaam digitaal toegankelijk maken van pdf’s? En hoe pak je archiveren by design aan? In deze nieuwsbrief vind je een aantal handige tips om hiermee aan de slag te gaan. Inmiddels is er ook een publieksbrochure over de Wet open overheid (Woo). Een praktisch document met uitleg over de inhoud van de Woo voor mensen die daarmee niet direct te maken hebben. En vergeet je niet aan te melden voor alweer de vierde keukentafelsessie die over de digitale werkplek gaat!

Tips voor het toegankelijk maken van pdf’s

Veel informatie en dienstverlening van de Rijksoverheid is tegenwoordig vooral via websites beschikbaar. Digitale toegankelijkheid wordt daarmee steeds belangrijker, want de informatie moet voor iedereen beschikbaar zijn. Wil je weten wat jij kunt doen om pdf’s digitaal toegankelijk te maken? Bekijk de Handreiking Duurzaam digitaal toegankelijke pdf’s voor de Rijksoverheid. In de handreiking staan handvatten om informatie in pdf’s zo toegankelijk mogelijk te maken.

Handreiking met handvatten voor het duurzaam digitaal toegankelijk maken van pdf’s

Handreiking Duurzaam digitaal toegankelijke pdf's
Beeld: ©RDDI

Klaar voor de werkplek van de toekomst

Noteer donderdagmiddag 29 september alvast in je agenda! Dan vindt de vierde keukentafelsessie plaats met Arre Zuurmond, de regeringscommissaris Informatiehuishouding. Het thema van deze sessie is 'De werkplek van de toekomst: is de overheid er klaar voor?'. Alles over de digitale werkplek passeert de revue: een samenspel van devices, technologieën, software en bijbehorende tools. Meld je snel aan voor online deelname en draag tijdens de uitzending actief bij aan de discussies en oplossingsrichtingen door de chatfunctie en Mentimeter! Je kunt bij het aanmelden alvast aangeven wat er volgens jou vooral aan bod moet komen. 

Keukentafelsessie #4 Arre Zuurmond: De werkplek van de toekomst: is de overheid er klaar voor?

Een aantal mensen discussieert aan tafel

Ga in gesprek met informatieprofessionals

Wat doet een informatieprofessional eigenlijk? Op donderdag 15 september kun jij kennis maken met informatieprofessionals van diverse rijksorganisaties. Tijdens het online event Informatiemanagement@Rijksoverheid vertellen medewerkers van verschillende rijksorganisaties jou meer over de inhoud van het werk, de impact die je kan maken en welke doorgroeimogelijkheden je hebt. Wees erbij en stel je vragen!

Maak kennis met informatieprofessionals

Informatieprofessional staat achter een bureau met laptop en checkt iets op haar telefoon

Woo voor dummies

Velen van jullie weten inmiddels dat de Wet Open overheid (Woo) in werking is getreden en wat de gevolgen daarvan zijn voor de dagelijkse praktijk. Voor veel burgers is dat niet het geval. Het Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) heeft daarom een publieksbrochure ontwikkeld die uitlegt wat de Woo inhoudt en hoe je informatie kunt opvragen bij de overheid. Je kunt deze brochure vanaf nu ook verspreiden onder je doelgroepen. 

Publieksbrochure Wet open overheid

Oudere vrouw met bril leest de krant bij een kopje koffie

Aan de slag met archiveren by design

Hoe organiseer je ‘archiveren by design’? Hoe pak je het aan? Wat moet je weten en kunnen? De handreiking ‘Archiveren by design’ geeft antwoord op deze vragen en meer. De handreiking is ontwikkeld door het Nationaal Archief en staat vol praktische tips en diverse praktijkvoorbeelden. Inmiddels is de handreiking vastgesteld door de Standaardisatieraad.

Handreiking Archiveren by design vastgesteld

Medewerker achter laptop

Eigenaar van je eigen gegevens zijn

In keukentafelsessie drie bevroeg regeringscommissaris Arre Zuurmond zijn gasten over wat er misgaat wanneer burgers geen zicht en zeggenschap hebben over hun gegevens. Spoiler alert: behoorlijk wat. Naast oplossingen waren er ook veel vragen: waarom is de burger geen eigenaar van zijn gegevens? En wat als de overheid alleen gegevens mag vragen die ze echt nodig heeft? Je kunt nu de keukentafelsessie terugkijken!

Terugblik keukentafelsessie #3 'Zicht en zeggenschap: Hoe krijgt de burger regie op eigen gegevens?'

Een aantal mensen discussieert aan een ronde tafel

Geef je mening over duurzame toegankelijkheid van informatie

Op 13 september houdt het Nationaal Archief een online feedbacksessie om mee te denken over de vernieuwing van de DUTO-eisen. Het Nationaal Archief werkt hieraan onder de noemer DUTO-raamwerk. De bijeenkomst is via Teams te volgen van 11.00-12.00 uur. Op de agenda staan de functionaliteiten die nodig zijn voor duurzame toegankelijkheid van informatie. Voor de functie vernietigen worden nu de randvoorwaarden, processtappen, implementatiepatronen en modeleisen uitgewerkt. Benieuwd naar het resultaat? Geef je op en denk mee! Jouw feedback kan doorslaggevend zijn voor het uiteindelijke product. 

Denk mee bij de DUTO-feedbacksessie

Roze post-it note met daarop het woord comments