Beeld: ©RDDI

Interessante workshops wachten op jou!

Speciaal voor jou komen er weer een hoop interessante sessies aan waar je je als informatieprofessional én als leidinggevende voor kunt aanmelden. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder!

Verder in deze nieuwsbrief onder andere aandacht voor de #LekkerOpOrde campagne, het RDDI-project Future Lab, de workshopreeks 'Duik in Onderstromen' en de nieuwe podcast over de ethische en maatschappelijke implicaties bij informatiehuishouding. 

#LekkerOpOrde het voorjaar in!

Het voorjaar komt er weer aan. Een mooie tijd om alles op orde te hebben. Dat geldt ook voor de informatie van de Rijksoverheid. Mails, appjes, notities en beleidsstukken: alle informatie waar jij mee werkt is belangrijk. Voor jezelf, voor collega’s én voor Nederland. Niet alleen nu, ook in de toekomst. De komende jaren gaan we de manier waarop we bij de rijksoverheid omgaan met informatie verbeteren. Iedere medewerker van de rijksoverheid gaat hier iets van merken en heeft hierin een rol. Ook jij! Lees snel verder en bekijk de video van #LekkerOpOrde waarin alles duidelijk wordt uitgelegd. 

 

Banner #LekkerOpOrde
Beeld: Rijksoverheid

Meld je nog snel aan: werksessies over berichtenapps

In samenwerking met ICTU organiseert RDDI online werksessies over berichtenapps, op 10 en 22 maart. Is het jouw taak om de Beleidslijn bewaren berichtenapps in de organisatie in te voeren of ben je verantwoordelijk voor de uitvoering ervan? Loop je daarbij misschien tegen uitdagingen aan? Dit soort onderwerpen bespreken we tijdens de online werksessies, dus zorg dat je erbij bent!

Meld je aan voor de werksessie over berichtenapps

Berichtenapps
Beeld: ©RDDI / Erik Jansen

Meld je aan: collegereeks informatiehuishouding

Wat moet elke adviseur weten over informatiehuishouding bij het Rijk? Ontdek het tijdens de colleges informatiehuishouding. Na afloop heb je kennis van - en zicht in - het functioneren van de Informatiehuishouding bij de Rijksoverheid en van de bijbehorende werkzaamheden binnen jouw rol.

Meld je aan: collegereeks informatiehuishouding

Beeld: ©Arenda Oomen Fotografie

Future Lab: ‘Living lab’ voor opgaveteams

Binnen het proefproject “Ruimte voor opgaveteams” wordt door 4 programma’s (Future Lab, Hybride Werken, Grenzeloos Samenwerken en DenkDoeDuurzaam) samengewerkt aan producten en diensten die gebruikt kunnen worden om interdepartementaal samen te werken aan maatschappelijke opgaven. Dit is vergelijkbaar met Transitiepad 3 ‘organiseren rondom vraagstukken’ wat in het rapport ‘Future Lab, de informatiehuishouding van het Rijk in 2030’ wordt genoemd. Er is namelijk voor een aantal grote vraagstukken van de eenentwintigste eeuw een infostructuur nodig die is georganiseerd rondom het vraagstuk in plaats van de organisatie.

Onder leiding van de Reframing Studio is bij bestaande opgaveteams opgehaald wat er in de toekomst nodig is om optimaal te werk te kunnen gaan. In een ‘Living lab’ gaan de opgaveteams experimenteren met interventies die de samenwerking bevorderen. Het project is daarover nu in gesprek met het Spark-gebouw van de Belastingdienst in Amsterdam.

RDDI-directeur Jacqueline Rutjens: "Informatiehuishouding op orde is geen quick fix"

De Rijksoverheid is al geruime tijd bezig met het op orde brengen van haar informatiehuishouding. Waar liggen de problemen en wat is er tot dusverre bereikt? Directeur Jacqueline Rutjens van RDDI blikt terug in een interview met iBestuur dat is gepubliceerd in het digitale magazine Over Informatie Gesproken.

RDDI-directeur Jacqueline Rutjens: "Informatiehuishouding op orde is geen quick fix"

Jacqueline Rutjens
Beeld: ©RDDI

‘Duik in de onderstromen’: over het voorkomen of veroorzaken van informatie incidenten

In samenwerking met het Cyber Innovation Hub (CIH) van het ministerie van Defensie organiseert het RDDI-project Future Lab een try-out workshopreeks ‘Duik in de onderstromen’. In drie dagdelen wordt aan de hand van colleges en diverse voorbeelden meer inzicht gegeven in welke middelen nu al beschikbaar zijn om als bestuurder informatie-incidenten te kunnen voorkomen: de noodzakelijke digitale balanceeract. 

‘Duik in de onderstromen’: over het voorkomen/veroorzaken van informatie incidenten

Foto van workshopreeks ‘Duik in de onderstromen’
Beeld: Rijksoverheid

Extra klankbordgroep vervanging & vernietiging

Vervanging en vernietiging is een onderwerp dat leeft! De bijeenkomst op 10 maart is vol. Daarom organiseert het ministerie van OCW op 14 maart een extra klankbordgroep over dit onderwerp.

Extra klankbordgroep vervanging & vernietiging

Rondetafelgesprek Archiefwet 2021

Op 23 februari vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over de Archiefwet 2021. Onder anderen regeringscommissaris Arre Zuurmond en Marieke Wallenburg (directeur-generaal Overheidsorganisatie bij het ministerie van BZK) waren daarvoor uitgenodigd. Heb je het gemist? Kijk hem dan terug!

Terugkijken: rondetafelgesprek Archiefwet 2021

Leerhuis Informatieprofessional goed van start gegaan

Afgelopen week zijn de eerste cursussen via het ‘Leerhuis Informatiehuishouding voor de professional’ gestart. De workshop ‘Marketing voor informatiebeheerders’ had op 22 februari de primeur. Via een online video-les kregen de cursisten van verschillende rijksoverheidsorganisaties tips, trucs en inzichten om hun informatiedienstverlening beter onder de aandacht te brengen van hun collega’s. 

Vanaf nu volgende de curussen en workshops elkaar in hoog tempo op. Zo starten de komende weken opleidingsactiviteiten rond de thema’s Informatiebeheer en Informatiehuishouding, Datamanagement, Office365/SharePoint, Recordsmanagement en communicatie. Je vindt het complete overzicht op www.leerhuisinformatiehuishouding.nl 

Zorg dat je er snel bij bent! Zodat ook jij aan de slag kunt met jouw professionele ontwikkeling.    

Binnen het Leerhuis willen we uiteraard alle activiteiten aan laten sluiten bij jouw behoefte. Laat ons dus weten over welke onderwerpen jij meer wilt weten. In de loop van het jaar bereiden we het aanbod weer verder uit. Dan nemen we jouw suggesties graag mee.