Beeld: ©RDDI

De Woo, Demo Donderdag en meer

Informatie beschouwen als een statisch iets, is niet meer van deze tijd. Juist bij informatiemanagement gaat het om anticiperen en dynamisch acteren. Violet Meerdink, Vera Rosema en Tania Manuschevich Viaux vertellen in deze nieuwsbrief waarom statisch en dynamisch elkaar niet hoeven te bijten. Zij organiseren Demo Donderdag, waarbij het verleden en de toekomst dwars door elkaar heen lopen. Verder besteden we de komende tijd natuurlijk veel aandacht aan de Woo, die per 1 mei in werking treedt. Dit en meer lees je in deze RDDI-nieuwsbrief.

Aan de slag met de Woo

De Woo treedt per 1 mei in werking, waar we allemaal druk mee bezig zijn. We geven je een korte update: wat zit eraan te komen en hoe kun je je alvast voorbereiden? Je vindt handige informatie over de Woo ook op onze nieuwe pagina 'De Woo dat zit zo'.

De nieuwe Woo komt eraan

Lees hier alles over belangrijkste veranderingen door de Woo en maak direct gebruik van de Woo-instructie.

Heerlijk, helder, transparant! Actieve openbaarmaking: in gesprek over de praktijk

Actieve openbaarmaking kan best spannend zijn. Je geeft jezelf bloot. Geef je op voor de dialoogsessie om dit onderwerp te bespreken, op 11 april en 14 april.

Handreiking: Actief openbaar maken doe je zo!

Op 1 mei gaat de inspanningsverplichting op actieve openbaarmaking in. De handreiking 'Actief openbaar maken doe je zo!' helpt je om te voldoen aan deze inspanningsverplichting. Download hem via onze site!

Ga met de digitale kaartenset in gesprek over actieve openbaarmaking

De digitale kaartenset is een gesprekstool om met collega’s het gesprek aan te gaan over actieve openbaarmaking en wat het voor jouw werk betekent. Pak de stellingen, vragen en dilemma’s erbij en ontdek het belang van actieve openbaarmaking voor jou, je collega’s én de samenleving.

Volg de e-learning introductiemodule 'Goed en vindbaar' om alles te weten over informatiehuishouding

De e-learning basismodule is de eerste van twee e-learnings die gaan over de gedragsregeling voor de digitale werkomgeving en zoomen in op informatiehuishouding. Wat moeten rijksmedewerkers wel en niet doen als het gaat om informatiehuishouding?

AOO spreker TK
Beeld: ©RDDI / Erik Jansen

Leren over informatiehuishouding

We zoeken vaak de samenwerking op met de wetenschap. Tijdens Demo Donderdag delen we nieuwe ontwikkelingen in de informatiewereld en het Leerhuis wordt steeds groter. Kortom: we blijven leren over informatiehuishouding.

'Demo Donderdag' - backpacken richting het onbekende

"Alsof je samen aan het backpacken bent en niet weet wat er op je af gaat komen.” Zo vat Violet Meerdink van het Nationaal Archief Demo Donderdag samen. Samen met Tania Manuschevich Viaux van Future Lab en Vera Rosema van Doc-Direkt organiseert zij de Demo Donderdagen, waar nieuwe technieken in de informatiewereld worden besproken en ontdekt. 

Gastcollege geeft studenten inkijkje in werk van de informatieprofessional

Alexander de Haan en Patricia Moeskops (Doc-Direkt) gaven een gastcollege aan 15 studenten Digitalisering in Bestuur en Beleid (universiteit Leiden). Ze maakten duidelijk wat een informatieprofessional binnen Doc-Direkt zoal doet én werden zelf geïnspireerd door de verrassende vragen van de studenten.

De Leerexpeditie: Een avontuur met onbekende eindbestemming

Het idee van een Leerexpeditie is dat de deelnemers in gezamenlijkheid doel en reis bepalen. De reisbegeleiders zorgen voor momenten van reflectie en terugkoppeling naar de andere teams en buitenstaanders, zogenaamde basiskampen. Ook brengen zij inspiratie in of wijzen ze op beschikbare bronnen. Lees hier meer over de expeditie.

Try-out workshopreeks ‘Duik in de onderstromen’ afgerond

De reeks 'Duik in de onderstromen', van het RDDI-project Future Lab samen met de Cyber Innovation Hub (CIH) van het ministerie van Defensie, is inmiddels afgerond. Maar niet getreurd, er komt een vervolg met een werksessie op 9 juni!

Nieuwe datums voor de cursussen uit het Leerhuis

We actualiseren regelmatig het cursusaanbod in het Leerhuis Informatieprofessional voor de professional. Afgelopen week zijn er weer aantal nieuwe datums aan de agenda toegevoegd. Kijk snel en meld je aan!

Nieuwe animatie over Sociale Media Archivering

Het project Sociale Media Archivering helpt sociale media duurzaam toegankelijk te maken bij rijksorganisaties. Hoe? Dat zie je in deze nieuwe animatie!

Informatiehuishouding en sociale media archivering

Vervolgadvies voor berichtenapps

Op 10 en 22 maart vonden de werksessies over berichtenapps plaats onder leiding van ICTU. Tijdens de sessies hebben informatieprofessionals hun wensen en behoeften gedeeld met RDDI op het gebied van berichtenapps. Een groot deel van de deelnemers vond de handreiking 'bewaren chatberichten' bruikbaar of handig, maar een aantal van de deelnemers waren er nog niet goed bekend mee. Hier is dus nog werk aan de winkel voor RDDI. Eind april legt het projectteam een rapport voor aan het Strategisch Beraad om bevindingen te delen en vervolgstappen te adviseren.

appen op smartphone
Beeld: ©RDDI / Erik Jansen