campagne header
© RDDI

RDDI paasflits

Goed aan de slag met informatieThuishouding: hoe gaat het in de praktijk?

We merken en horen om ons heen dat rijksambtenaren thuis goed aan de slag zijn, ook wat betreft de informatieThuishouding. Om medewerkers op te hoogte te houden en te voorzien van tips, is RDDI bezig met een serie van interviews over het thuiswerken. We spreken daarvoor allerlei verschillende medewerkers. We willen weten hoe het thuiswerken gaat, wat misschien lastig is en of ze nog tips hebben of andere dingen om te delen.

Als eerste spraken we Pieter van Koetsveld, beleidsadviseur Media en Creatieve Industrie bij het ministerie van OCW. Zijn tip in deze tijden waarin we meer mailen dan ooit, is om discipline aan te brengen in de manier waarop je mailt. "Geef je mails bijvoorbeeld een duidelijk onderwerp, houd het bij één onderwerp per mail en stuur hem niet naar onnodig veel mensen. Eigenlijk moet je mails op dezelfde manier opstellen als bijvoorbeeld een adviesrapport: met een duidelijk doel voor ogen."

Lees hier het volledige interview met Pieter.

Tijd over? Volg een online training of ruim je inbox op

Marie Louise de Vries, coördinerend beleidsmedewerker bij CIO Rijk, heeft een tip van een heel andere orde. "Waar sommige rijksambtenaren het nu extra druk hebben, zijn er ook collega’s die juist wat ruimer in de tijd zitten, bijvoorbeeld omdat overleg op afstand voor hen niet mogelijk is. Voor die collega’s lijkt het me een uitgelezen periode voor een online training, bijvoorbeeld over het DMS van jouw organisatie. Of om eens een kijkje te nemen op de website van RDDI, waar bijvoorbeeld -bij de veelgestelde vragen- tips staan om je mailbox goed te structureren.”

Lees hier het volledige interview met Marie Louise.

Thuiswerken met hond

Nog meer tips

En hierbij nog wat andere tips vanuit RDDI, mocht je tijd over hebben:

- Cursus leren preserveren (gratis bij de zelfstudievariant!)

- Podcasts en webinars van de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO)

- Ruim je (thuis)werkplek op met Marie Kondo

- Bekijk de RDDI website informatieThuishouding waar onder andere een informatieve animatie te vinden is over het thuiswerken. Het onderdeel veelgestelde vragen is inmiddels aangevuld, dus ook als je de site al hebt bekeken, is nogmaals een kijkje nemen de moeite waard.

Tot slot wensen we iedereen fijne paasdagen!