Beeld: ©RDDI

Nieuwsbrief RDDI, extra editie 29 mei

Thuiswerkers werken beter aan hun informatiehuishouding

Sinds het begin van de coronacrisis lijken we bewuster om te gaan met het veilig en duurzaam bewaren van informatie. Dat zegt Doc-Direkt, dienstverlener van het Rijk op het gebied van informatiehuishouding.

Sinds half maart staat de telefoon niet stil bij Doc-Direkt. De departementen die gebruik maken van het Document Management Systeem Digidoc komen met allerlei vragen, van groot tot klein. Het gaat dan bijvoorbeeld over het juist opslaan van e-mails of verslagen van online meetings. Ook is er veel interesse in de toepassing van de digitale handtekening, de uitbreiding van de parafeerlijn en de applicatie Zoek & Vind.
 ‘Het thuiswerken lijkt ons bewuster te maken van een goede informatiehuishouding. Dat zien we terug in het aantal vragen over het werken in Digidoc, maar ook in de vraag naar extra functionaliteiten’, vertelt Sanneke Kooijman, manager gebruikersondersteuning bij Doc-Direkt.

Lees het volledige artikel op de website van RDDI

Digidoc

Meld je aan voor het online college Futureproof informatiehuishouding

Sta je, zeker in deze tijden van toegenomen digitalisering, te popelen om écht aan de slag te gaan met de ontwikkeling van de digitale informatiehuishouding? Bekijk dan dit online college, waar we een praktijkgericht raamwerk introduceren. Het college duurt 60 minuten en in die tijd nemen drie specialisten je mee vanuit de wetenschap, de Rijksoverheid en het bedrijfsleven. Ze zullen je bekendmaken met het denk- en werkmodel om met frisse en overtuigende oplossingen te komen die inwerken op een toekomstige wereld, zonder daarbij uit het oog te verliezen wat de samenleving van ons vraagt en verwacht.

De onderdelen en sprekers:
•    Toekomstig samenlevingsgericht innoveren. Door Matthijs van Dijk, Professor Applied Design bij de technische universiteit Delft en partner bij de Reframing Studio.
•    De informatiehuishouding van het Rijk. Door Jacqueline Rutjens, Programmadirecteur Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI).
•    Een nieuw framework. Door Femke de Boer, Senior Design Strategist  bij de Reframing Studio.

Het college is een verdieping van de methodiek die beschreven is in het rapport ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’, wat valt onder het RDDI project Future Lab.

En nog een leuke aanvulling: op vrijdag 26 juni wordt voor de deelnemers aan het college een Q&A-sessie georganiseerd met de sprekers!

Voor wie is het en hoe meld ik me aan?

Het college is met name bedoeld voor bestuurders, leidinggevenden en (senior-) adviseurs/beleidsmedewerkers, CIO’s bij de (Rijks)overheid. Meld je alvast aan via deze iBestuur pagina. Het college staat vanaf 4 juni online en is te bekijken op ieder gewenst tijdstip. Na aanmelding ontvang je hiervoor een link.

CIO Rijk: deel de beleidslijn berichtenapps

Bj veel organisaties leven er vragen over wat wel en wat niet is toegestaan bij het gebruik van berichtenapps zoals WhatsApp en Signal. Daarom roept de CIO Rijk, Lourens Visser, jou als informatieprofessional op om meer bekendheid te geven aan de rijksbrede beleidslijn berichtenapps. RDDI heeft op verzoek van CIO Rijk twee infographics en een animatie ontwikkeld waarin de beleidslijn op heldere wijze wordt toegelicht.

Wil je de infographics aanpassen aan de specifieke situatie van jouw organisatie? Neem dan contact op met RDDI voor een aanpasbaar bronbestand.

Meerjarenplan verbetering informatiehuishouding Rijk aan de Tweede Kamer gestuurd

Staatsecretaris Knops heeft op 26 mei j.l. de geactualiseerde Strategische I-agenda Rijksdienst 2019-2021 aan de Tweede Kamer gestuurd, samen met de actualisatie van het Meerjarenplan verbetering informatiehuishouding Rijk.

In de aanbiedingsbrief staat hierover het volgende:

"Naast de actualisatie van de Strategische I-agenda ontvangt u bij deze brief tevens het eveneens geactualiseerde meerjarenplan van het programma RDDI. Het accent van het programma verschuift van aanbod- naar meer vraaggerichte initiatieven. Mede op basis van de eerdere resultaten van het programma, zoals een generieke aanpak voor e-mailarchivering en webarchivering is merkbaar dat departementen volop zelf aan de slag gaan en vraagstukken bij het programma neerleggen waar een directe behoefte aan is. Dat leidt tot meer vraag aan het programma, maar sluit beter aan bij de behoefte van departementen om hun eigen opgaven te realiseren. Dit leidt tot nieuwe initiatieven, zoals slimme tools om wob-verzoeken geautomatiseerd mee te ondersteunen en een Rijksbrede bewustwordingscampagne over goed informatiebeheer."

Op deze pagina is de volledige aanbiedingsbrief te vinden, samen met de Strategische I-agenda Rijksdienst 2019-2021 en de update van het Meerjarenplan.

11 handige tips voor informatieThuishouding

Rijksmedewerkers deelden hun ervaringen over thuiswerken en informatiehuishouding in deze serie interviews gemaakt in opdracht van RDDI. Hun beste tips uit de interviews hebben we bij gebundeld. Een kleine greep:

 > Breng discipline aan in de manier waarop je mailt

 > Gebruik een agenda bij videoconferencing

 > Betrek collega’s bij de inrichting van het proces

Bekijk alle tips en de toelichting erbij op de pagina informatieThuishouding.nl