Veelgestelde vragen over PLOOI

In de kamerbrief met kabinetsreactie op het rapport Ongekend onrecht heeft het onderwerp Informatiehuishouding ruime aandacht gekregen. In de brief werden een aantal aanbevelingen gedaan waaronder het verplicht gebruik van het Platform Openbare Overheidsinformatie (PLOOI) door rijksorganisaties. Deze verplichting is ook opgenomen in de nieuwe Wet open overheid die is aangenomen door de Tweede Kamer. Maar wat betekent dit nu concreet voor organisaties? We zetten de meest gestelde vragen op een rij.

1. Wanneer gaat PLOOI live en waar kan ik het vinden?

Naar verwachting gaat het platform eind van het eerste kwartaal 2021 technisch live. Technisch live betekent dat we met de eerste versie live gaan. Vanaf dat moment kun je al aansluiten en zijn de functionaliteiten beschikbaar, maar deze functionaliteiten worden ook doorontwikkeld. Het is momenteel nog volop in ontwikkeling en nog niet te benaderen. Er wordt hard gewerkt aan het aansluiten van collecties en de verdere doorontwikkeling. Ook de bevindingen uit de pilots van afgelopen zomer worden momenteel doorgevoerd. Dat betekent dat het platform ook na de eerste livegang zal worden doorontwikkeld.

2. Komt er een handreiking beschikbaar?

Ja, de functionele handreiking is reeds beschikbaar. De technische handreiking zal naar verwachting eind eerste kwartaal 2021 worden opgeleverd.

3. Wanneer kunnen/moeten we aansluiten op PLOOI?

Zodra het platform live gaat is aansluiting mogelijk. Dit kan op drie manieren:

  1. Handmatig

  2. Automatisch

  3. Via een push/pull-koppeling (nog in ontwikkeling)

Per organisatie/onderwerp zal moeten worden bepaald wat een geschikte manier is om de aansluiting te realiseren.

4. Wat moeten rijksorganisaties doen om aan te kunnen sluiten op PLOOI?

Voor organisaties is het van belang dat ze goed zicht hebben op de informatiehuishouding binnen hun organisatie. Waar zijn de documenten te vinden? Wie zijn de aanspreekpunten die gaan helpen met de publicatie van de documenten? Meer informatie over wat organisaties zelf kunnen doen is te vinden op de website van KOOP over Aansluiten op PLOOI.

5. Waar vind ik meer informatie over PLOOI?

Alle informatie over PLOOI is beschikbaar op de website van het Kennis- en Exploitatiecentrum  Officiële Overheidspublicaties (KOOP).

6. Waar kan ik terecht met vragen over PLOOI?

U kunt een mail sturen naar informatiehuishouding@minocw.nl

Aansluitschema PLOOI
Aansluitschema PLOOI