13 oktober Start cursus Leren Preserveren

Activiteitendata

 • Datum -
 • Tijd
 • Locatie Ntb

Wil je ook leren preserveren? Op 13 oktober start de volgende driedaagse groepscursus. Je leert de basis van het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. Geef je op via de website van Leren Preserveren.

Voor wie?

Je werkt in een archiefinstelling, overheidsorganisatie, museum, culturele instelling of bibliotheek. Je hebt in je werk te maken met het behoud van digitale informatie en je weet inmiddels het een en ander over duurzame toegankelijkheid. Maar hoe kun je ermee aan de slag en hoe ga je dingen voor elkaar krijgen?

Kennisuitwisseling en aansluiting op de praktijk

In deze cursus krijg je kennis en tools aangereikt over de duurzame toegang tot digitale informatie. Dit kun je meteen toepassen in je eigen organisatie. Je krijgt opdrachten, toegang tot de digitale leeromgeving en begeleiding van de coaches. Daarnaast zijn er presentaties van experts van verschillende instellingen. En je kunt natuurlijk ervaringen uitwisselen met medecursisten. Iets wat eerdere deelnemers erg waardevol vinden.

Wat leer je?

Leren Preserveren brengt je niet alleen inzicht in wat duurzame toegankelijkheid is. Het laat je ook op verschillende manieren kennismaken met wat het betekent voor jouw praktijk. Je leert onder andere:

 • herkennen welke duurzaamheidsuitdagingen er in jouw situatie bestaan;
 • het speelveld in kaart brengen en gebruiken;
 • meer over digitaal object en informatieobject, het OAIS-model, preserveringsmetadata, e-mailarchivering en persistent identifiers;
 • werken met zelfevaluaties en met duurzaamheidsbeleid;
 • de duurzaamheidsgemeenschap kennen en je eigen successen, voorbeelden en kennis delen.

Lees ook het artikel ‘Leren Preserveren: samen werken aan duurzame toegankelijkheid’ [PDF] uit het Archievenblad 2019 nr. 6. Een van de cursisten van voorjaar 2020 vertelt op KIA over de cursus en hoe het hem heeft geholpen bij het traject naar een pre-depot.

Programma

De groepscursus bestaat uit de onlinemodules en drie groepsbijeenkomsten of online sessies. Je wordt tijdens het cursustraject begeleid door coaches van Het Nieuwe Instituut, het Nationaal Archief en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Op de bijeenkomsten zijn er ook presentaties van experts van verschillende instellingen en heb je de gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen met collega’s. De groep bestaat uit 10-15 personen.

Je kunt de cursus ook kosteloos als zelfstudie volgen. Dan volg je op eigen gelegenheid de modules in de online leeromgeving op www.lerenpreserveren.nl. Deze cursusvariant is zonder begeleiding door coaches of interactie met andere deelnemers.

Data en locatie bijeenkomsten groepscursus

De drie groepsbijeenkomsten zijn op:

 • dinsdag 13 oktober (10.30 – 16.00 uur)
 • dinsdag 10 november (10.30 – 16.00 uur)
 • dinsdag 1 december (10.30 – 16.00 uuur)

We streven ernaar om de eerste cursusdag fysiek op (een corona-proof) locatie te organiseren. De overige dagen zullen naar verwachting online plaatsvinden.

Meer informatie

Meer informatie over de cursusvarianten en het inschrijven staat op de website van Leren Preserveren. Heb je nog vragen? We horen het graag via cursus@netwerkdigitaalerfgoed.nl.